Hajlamos vagy a rosszra fókuszálni? Íme, a félperces trükk, ami boldoggá tesz


Néha nem látjuk a fától az erdőt, pedig nemcsak rossz, hanem sok-sok jó is történik az emberrel nap mint nap.

Ha visszagondolsz a régi kis vegyesboltra, ahová gyerekkorodban nagyszüleiddel be-betértetek, még emlékezhetsz a serpenyős mérlegre. De ha ott nem is volt, múzeumban, fotón bizonyosan láttál már ilyet, melynek egyik felére az árut, másikra súlyokat pakoltak, úgy mértek vele. Hasonlóképp működik a lélek is: ha túl sok súly kerül rá, kibillen egyensúlyából, és csak odafigyeléssel lehet újra a megfelelő szintbe hozni.

A mindennapok során a munkától a magánéleti problémákig sok-sok nehézséggel találja szemben magát az ember. Siet, kapkod, próbálja utolérni magát a végeláthatatlan tennivalók közt. A ma embere sokszor hajlamos vállalni a teljesíthetetlent is, de sajnos néha el is várják, hogy így tegyen. Ennyi inger és nyomás közepette nem könnyű megőrizni a lelki egyensúlyt, még ha törekszik is az ember okosan pakolgatni az ellensúlyokat a képzeletbeli mérleg serpenyőjére. Sokan veszítik el mosolyukat, lelkesedésüket, és sajnos sokan sodródnak a tartós levertség és akár a depresszió felé.

 

A jó minden napban ott van

A mondás, mely úgy szól, nem látja a fától az erdőt, sajnos sok ember életszemléletére ráillik. Bár vannak szerencsés kivételek, sokan az életüknek csupán a negatívumait veszik észre, minek következtében boldogtalannak érzik magukat, mondván, semmi jó nem történik velük. Pedig egyet hátralépve a fától már látni is, hogy ott az a bizonyos erdő is, a sok jó, ami arra vár, hogy az ember észrevegye.

Minden nap számtalan pozitívumot hoz, melyek mellett nagyon sokan egyszerűen elmennek, természetesnek vélve, apróságnak bélyegezve azokat. Egy egyszerű, félperces trükk segít az embernek ezt a sok aprócska jót meglátni, és a belőlük származó erősítő, gyarapító energiákat magába szippantani.

 

Félperces trükk

Aki szeretné, vezethet róla naplót, aki nem, végezheti gondolatban is a napvégi gyakorlatot. Hazafelé a buszon, a zuhany alatt vagy akár lefekvéskor minimum három olyan dolgot kell összeszedni, ami az adott napon jó volt, örömet adott. A legkisebb dolgok is számítanak: egy finom kávé, egy jó illatú tusfürdő, egy véletlen találkozás a rég nem látott kedves ismerőssel, a villamos szerencsés elcsípése. Háromnál több lehet, de kevesebb pozitívum nem kerülhet a listára.

Beépítve a mindennapokba ezt az apróságot, mindenki képessé válhat meglátni a legapróbb jót is a napjaiban. Idővel megtörténhet, hogy már napközben felfigyel egy-egy pozitív dologra, melyet az esti listáján mindenképp megemlít majd: ezen a ponton megtörténik a csoda – pozitív, derűlátó, a legapróbb jóra is fogékony ember született.

Forrás: Femina